top of page
Könsherpes: Text

Köp vår e-bok om hur du läker din herpes

I vår 100-sidiga e-bok Bye, bye, herpes! skriver vi allt om hur du på naturlig väg kan behandla pågående utbrott samt förebygga nya utbrott. Komplett guide för både könsherpes och munherpes (munsår). 

Vad är könsherpes

Vad är könsherpes

Herpes är ett virus som kan förekomma både i och runt din yoni och/eller runt din mun och visar sig oftast som blåsor, sår eller utslag. Herpes virus är helt ofarligt men går i dagsläget inte att bota, så det finns kvar i din kropp under hela livet. 

 

En del personer får inga fler utbrott efter det första (lucky you!). Andra får många återfall med varierande tidsintervall. De flesta som har könsherpes får dock inga symtom alls, men kan ändå föra det vidare till andra.

 

Den medicinska termen heter Herpes Simplex Virus (förkortat HSV) och det finns två typer av herpesvirus. Typ 1 (HSV 1) vanligen kallad munherpes och typ 2 (HSV 2) vanligen kallad genital herpes eller könsherpes. Du kan bära på båda typerna samtidigt.

På den här sidan skriver vi allt om herpes i underlivet. 

Vill du läsa mer om munherpes?​​​​

KH- hur många har

Hur många har könsherpes

Extremt många! Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) så har ca  3,7 miljarder människor typ 1 och ca 0,5 miljarder människor bär på typ 2. Så man kan slarvigt säga att över 50 % av jordens befolkning bär på någon av typerna - du är inte ensam!

Även i Sverige är herpes vanligt, så många som runt 80% av befolkningen har någon av typerna, men enbart cirka 20% vet om att de är smittade. Vanligast förekommande även i Sverige är typ 1, och de flesta blir smittade redan som barn genom pussar av någon familjemedlem eller släkting. Typ 2 är den näst vanligaste könssjukdomen efter kondylom i Sverige. 

KH- Så smittas könsherpes

Så smittas könsherpes 

Du kan ha typ 1 både runt munnen och din yoni och det smittar via oral kontakt (mun-mot-mun eller mun-mot-kön). Typ 2 smittar nästan uteslutande vid sexuell kontakt (hud-mot-hud), men kan också överföras via kroppsvätskor. Det betyder saliv, sperma, vätska från kvinnliga könsorganen eller vätskan i munsåret eller blåsorna.

Det är ovanligt att könsherpes sprids till andra delar av kroppen, såsom vid exempelvis oralsex, men det kan hända. Du kan få typ 2 i svalget, vilket ger symtom som liknar halsfluss, som kan göra väldigt ont. Men det även andra delar av huden delar som knän, händer och i undantagsfall ögat.

 

Smittsamheten är som störst när du har utslag, blåsor eller sår. Vid en primärinfektion (förstagångsinfektion) kvarstår risken för smitta vid samlag i flera veckor efter att blåsorna läkt. Vid recidiv (återfalls) infektion är smittsamheten mycket mindre och kvarstår då endast några dagar.  Majoriteten får dock så lindriga besvär att de inte ens vet om att de har ett skov, så de allra flesta får könsherpes av någon som inte har några symtom alls.

 

Att överföra viruset till andra utan att själv ha några symtom eller tecken på utbrott kallas för asymtomatisk spridning. 

 

Oavsett vilken typ av herpes du har kan du som bärare alltså när som helst sprida viruset vidare till en annan person (oavsett om du har utbrott eller inte). Det är med andra ord väldigt stor risk att du antingen redan har viruset (utan att veta om det) eller att du någon gång i vuxen ålder kommer att få det.

KH- Så kan du undvika att smitta

Så kan du undvika att smitta

Herpesviruset förstörs av tvål och vatten eller desinfektionsmedel. Det finns liten risk att typ 2 kan sprida sig via kroppsvätskor till ögat. Så det är viktigt att tvätta händer efter att du exempelvis varit på toaletten eller petat på ett sår. Men viktigt att understryka att könsherpes inte sprids via toalettstolar, handdukar och andra ytor.

 

Det är helt ärligt svårt att skydda sig mot herpes. Under pågående utbrott är bästa sättet att undvika smitta att avstå helt från kyssar och sex (alla sexuella aktiviteter som innefattar kroppsvätskor och hudkontakt). Kondom är inget säkert skydd mot könsherpes, den skyddar bara om den sitter ovanpå blåsorna.

 

Då det är så många som inte vet om att dom är smittade så sprids viruset lätt och också av den anledning att även om du vet om att du har herpes så kan du när som helst sprida det (med eller utan att ha ett utbrott). 

 

Så utöver att inte ha sex under ett pågående skov så är det bästa vi kan göra för att försöka att inte överföra viruset att kommunicera med din partner att du är smittad. Så att det är upp till hen att ta ett aktivt beslut om hen vill riskera att få viruset eller inte. Visst hade vi velat ha samma chans när vi blev smittade?

 

Då vi är så många som har herpes i Sverige vill vi på Her Peace bidra till att öppna upp dialogen kring så att vi tillsammans kan jobba bort skammen och stigmat kring det. Så att vi kan våga prata mer öppet om att vi bär på viruset innan vi går in i en sexuell relation. 

 

Är du rädd för att berätta för din partner att du har herpes? Har det kanske redan gått en tid och nu känns det omöjligt att säga det? Eller har du precis träffat en ny partner och vet inte hur du ska berätta? Vi hjälper dig! Boka in en coachingsession med oss så ger vi dig verktygen du behöver för att våga kommunicera rakt och ärligt med din partner.

Kan jag ha både KH och MH

Kan jag ha både munherpes och könsherpes?

Ja, du kan vara bärare av både typ 1 och typ 2 samtidigt, och du kan få utbrott både kring mun och kön (samtidigt) om du har båda typerna.

 

Det har länge cirkulerat ett felaktigt rykte att du bara kan få en av typerna, och utbrott antingen runt munnen eller könet. Men det stämmer inte då en person alltså kan vara bärare av båda typerna, och få utbrott både oralt och genitalt samtidigt.

 

Herpes runt munnen orsakades förr nästan bara av typ 1 som munsår eller blåsor runt (eller i) munnen, men idag är typ 1 en vanlig orsak även till herpes i underlivet. 

Typ 2 orsakar nästan uteslutande herpes i underlivet, men det kan hända att det sprider sig till andra delar av kroppen.

 

Oavsett typ och vart på kroppen så är symtomen lika, så man kan nästan säga att det inte spelar så stor roll vilken typ du har var. Och du kan alltså få utbrott både oralt och genialt om du har båda typerna, och är smittad på båda ställena. Men viktigt att understryka, om du exempelvis har typ 1 runt könet så kommer du automatiskt inte få utslag runt mun (om du inte är smittad där också) eller omvänt, om du har typ 2 och enbart är smittad genitalt så får du automatiskt inte utslag runt munnen.

 

Så du kan enbart få utbrott på de områden på kroppen som du är smittad med viruset.

Makes sense?

KH- symtom & placering

Könsherpes symtom och placering

Likt en förkylning som kan ta sig i uttryck på flera olika vis varierar symtomen för könsherpes från person till person, och kan både se ut- och upplevas olika. Några av de vanligaste symtomen kan beskrivas som:

 

  • Sår, blåsor eller utslag

  • Svullna lymfkörtlar

  • Rodnad hud

  • Ett “pirr” eller att det kliar

  • Ömhet vid beröring/det gör ont när man kommer åt det

  • Urinvägsbesvär

  • Flytningar

  • Att det gör ont när du kissar/bajsar eller ska torka dig

  • Svidande och molande smärta

  • En obekväm känsla

  • Att det kan kännas omväxlande varmt och kallt

  • Att det kan göra ont när du går

  • Feber

  • Huvudvärk

 

Nervtrådarna i underlivet, ljumskarna och övre delen av låren sitter ihop vilket innebär att du kan få utbrott i och omkring yoni (vaginan), i urinröret, på insidan låren, omkring och vid ändtarmsöppningen, samt på skinkorna.  

 

Det är ärligt talat svårt att veta exakt vad som är vad “där nere”, och det kan vara svårt att helt skilja vad som är en svullen hårsäck, en svampinfektion, ett sår eller blåsor från rakning, en urinvägsinfektion, en finne, ett skavsår från en troskant, en hemorrojd, skavsår från att du torkat dig för mycket - eller ett herpesutslag.

      Elins erfarenhet:

“När jag får utbrott får jag aldrig blåsor utan i princip bara ett enda sår, som sätter sig nära analen. Det kommer nästan alltid bara i samband med mensen eller om mitt immunförsvar är försvagat, vid en förkylning exempelvis. Men jag tycker typ varje gång att det är lika svårt att veta helt om det är herpes, då det för mig aldrig är en blåsa (det hade jag tyckt varit lättare att identifiera) utan alltså bara ett litet öppet sår”.

Väl värt att nämna är också att de allra flesta människor som får herpes i underlivet inte får några symtom alls, eller så lindriga att det inte märker av den.

      Ninas erfarenhet:

"När jag blev smittad så sa min sexpartner att han inte visste att han hade ett skov för i så fall skulle han "aldrig haft oskyddat sex" utan han tänkte att det var säkert eftersom han inte kände att han hade några symtom. Så fel han hade! Det var först någon dag efter han smittat mig som han själv fick en liten blåsa men då var det ju redan försent, skadan var redan skedd!

 

Jag fick bittert erfara att herpes smittar utan symtom, och därför är det så viktigt enligt mig att vi vågar kommunicera till vår partner innan vi har sex första gången. Då kan din partner ta ett aktivt beslut om hen vill gå vidare i relationen, skydda sig så gott det går (chansen är ju ändå väldigt stor att ni båda har herpes och kan ligga helt fritt).

 

Nu vet jag själv hur svårt det är att faktiskt våga vara öppen och ärlig med att jag bär på viruset, när jag i min tur varit tvungen att kommunicera detta vidare. Men jag lovar att när det väl är gjort är sexlivet ofta så mycket mer rikt, öppet och fritt.

 

Att ha sex utan att ha berättat ger ingen avslappnad och härlig känsla, vilket ofta kan göra dig spänd och att du inte är helt närvarande under sexet. Och vem vill ha en frånvarande partner i sänghalmen? Not me!"

Her-Peace-Submark-Black_4x.png
Her-Peace-Submark-Black_4x.png
KH- första utbrottet

Könsherpes första utbrottet

De allra flesta får sitt första herpes utbrott (även kallat skov) 2-14 dagar efter att de blivit smittade med viruset och det första utbrottet brukar vara det värsta och mest smärtsamma. Det kan rent ut sagt vara fruktansvärt! 

Det börjar ofta med att du får ont i huden eller slemhinnorna runt yoni. En del får också smärta ner mot låren. Det kan svida, sticka, klia eller kännas omväxlande varmt och kallt. Sedan kan det bildas blåsor eller utslag, som kan brista och bli till sår. Det är också väldigt vanligt att första utbrottet ger feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna, som ömmar. 

Det kan ta upp till tre veckor innan symtomen helt läker ut vid första skovet, men det finns SÅ mycket du kan göra själv för att försöka läka snabbare. Läs mer i vår e-bok Bye, bye, herpes! där vi samlat alla tips och råd hur du kan hantera skov och läka, både fysiskt samt mentalt. Du är inte ensam!

KH- återkommande utbrott

Återkommande herpes utbrott

Det första året efter att du har fått herpes är det vanligt att du får flera nya utbrott. Hur ofta du sedan får utbrott varierar helt från person till person. Många får återkommande utbrott med kortare tidsintervall, medan andra får utbrott mer sällan och kanske bara någon enstaka gång igen- lucky you! 

 

Antalet utbrott brukar vanligen minska med tiden och för de allra flesta blir utbrotten mildare och lindrigare symtom. Men det har också mycket att göra med din livsstil och hur du tar hand om din body-mind-spirit. Nya herpesutbrott kan komma i samband med exempelvis stress, trötthet, menstruation, graviditet, andra infektioner eller om du har nedsatt immunförsvar. 

 

Nyckeln för att undvika nya skov är att bygga upp ditt immunförsvar och se över hela din body-mind-spirit-livsstil. Vi har skrivit en modern och life changing e-bok om vad du kan göra med kost, örter, mindfulness för att läka skov samt undvika att få nya. Som vi önskade att den här information fanns på en och samma plats när vi fick herpes!

KH- test

Könsherpes test

Ofta är en herpesinfektion så typisk att en läkare inte behöver ta ett prov för att säkerställa en diagnos, den kan fastställas enbart genom beskrivning eller undersökning av de upplevda symtomen och besvären. 

 

I vissa fall kan läkaren ta ett prov från blåsorna med en bomullspinne från sårvätskan. Det är ett säkert sätt att avgöra om du har genital herpes, men det krävs alltså att du besöker en läkare under pågående skov. 

 

I Sverige erbjuds sällan blodprov för att fastställa en diagnos, men vid speciella fall kan det ske. Det kostar dock landstinget extra pengar och är ofta inte nödvändigt. Känner du stort behov att ta ett herpes test så kommunicera med din läkare, det är långt ifrån alla mottagningar som tar emot och testar patienter som inte har besvär eller pågående symtom.

KH- går könsherpes bota

Går könsherpes att bota?

Det korta och brutala svaret är: Nej. Det finns inget botemedel mot herpesvirus idag, 

Forskningen kring herpesvaccin sägs gå framåt, men det finns ännu inget lanserat.

 

När du en gång har fått herpes simplex stannar viruset kvar i din kropp resten av livet, även efter att de första besvären försvunnit.  Det första året efter att du har fått herpes är det vanligt att du får flera nya utbrott. Men ha med dig att de allra flesta som får nya utbrott ofta får allt mildare och lindrigare symtom. De försvinner även snabbare än vid första tillfället, oftast inom fem till tio dygn. Antalet utbrott brukar också minska med tiden. 

 

Det kan kännas extremt tungt att inse att viruset är kroniskt, om du en gång blivit smittad så bär du på det i kroppen resten av livet. Men viktigt att poängtera är att det går att mildra utbrott samt förebygga nya. 

 

Vi vet precis hur det känns att få en livslång diagnos, och har du i närheten lika mörka tankar som vi när vi fick reda på det så boka in en coaching-session med oss omedelbums! Du är inte ensam!

KH- behandling

Könsherpes behandling

Det finns SÅ mycket du kan göra själv för att behandla genital herpes samt förebygga ett nytt skov. Vi har skrivit en hel bok om det! Köp Bye, bye, herpes! och läs allt om hur du på egen hand kan behandla ett pågående skov och hur du gör för undvika nya. Vi ger dig en massa tips på hur du tar hand om din kropp, stärker immunförsvaret och jobbar med dina tankar. 

 

Antivirala mediciner kan vara bra att ha till hands men det finns så otroligt mycket mer du kan göra på mer skonsamma sätt. Antivirala örter som exempelvis citronmeliss och moringa kan fungera lika bra och är betydligt mer skonsamma för din kropp. Smärtstillande och lugnande örter som Skullcap och Vänderot (Valeriana) kan vara bra alternativ istället för en smärtstillande tablett.

 

Väljer du att äta virushämmande/antivirala läkemedel får du det utskrivet av en läkare. De tas i tablettform och kan lindra symtomen, förkorta tiden du har besvär samt hjälper mot båda herpes typerna. För att läkemedlet ska ge bra effekt ska du börja ta tabletterna så snart du börjar märka av symtom och sen följa anvisningarna från din läkare, eller på förpackningen. Ofta ska de tas minst 2 gånger om dagen i ca 5-10 dagar.

 

Om du skulle ha mycket kraftiga, återkommande besvär av herpes i underlivet kan din läkare ibland föreslå att du ska ta virushämmande läkemedel varje dag under en längre tid, för att förebygga nya herpesutbrott. Det kan absolut vara ett alternativ för att läka, men tänk på att antivirala mediciner kan skada njurarna under längre bruk om du är känslig.

 

Det finns andra mer holistiska alternativ att tillgå eller komplettera med, så vill du undvika att äta medicin så finns det alltså mycket du kan göra på naturlig väg som vi tipsar om i boken.

KH- Vad kan jag göra

Vad kan jag göra själv

Som tur är finns det mycket du kan göra själv. Så mycket att vi faktiskt blev inspirerade att skriva en hel e-bok om hur du kan läka och förebygga på naturlig väg! Kost, örter, mindfulness är några av de ämnen vi djupdyker, och vi delar med oss av våra personliga stories. 

Har du mycket ont kan du ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Du kan också smörja in huden som ömmar med en bedövande receptfri salva som heter Xylocain.

 

Vi på Her Peace föredrar dock så naturliga medel som möjligt, som exempelvis CBD-olja eller smärtstillande och lugnande örter som du kan läsa mer om i vår bok.

Du kan även minska obehaget genom att ha löst sittande kläder och låta din yoni luftas fritt, i alla fall när du är hemma. Maxiklänningar, långa nattlinnen eller kaftaner är toppen för det!

KS- skmmen kring

Skammen kring könsherpes 

Vi är många som känt skam över att ha könsherpes. Trots att det medicinskt är helt likvärdigt att ha herpes kring munnen som könet så är det än så länge mer “socialt accepterat” att ha munsår dvs. herpes runt munnen. Könsherpes är än så länge mer stigmatiserat i samhället och bidrar till att många lider svårt i sitt liv och sexliv.

 

Det vill Her Peace ändra på! 

 

Vi anser att vi alla har lika rätt till vår sexualitet, lust och njutning - med eller utan herpes. Och vi vet att ju mer kunskap vi kan sprida, och framförallt ge förståelsen för hur vanligt och ofarligt det faktiskt är, desto mer fria och öppna kan vi alla med herpes leva och prata om det utan skam.

 

Är du en av alla som känner skam över din herpes? Känner du dig ensam utan någon i din närhet du vågar öppna upp dig till? Har du herpes och inte vet hur du ska kommunicera det till din (nya) partner? Boka in en session!  Jag har varit där du är. I got you babe!

Fästpunkt 15
KH- bilder

Könsherpes bilder

Det är många som efterfrågar bilder på herpesblåsor och herpes i underlivet så Her Peace bygger upp en bildbank här.

Då herpes kan se helt olika ut från person till person, och du till och med ibland är osäker på om det är ett utbrott eller inte, skulle det vara till stor hjälp att få se bilder på hur det kan se ut för andra. 

 

Vi ber dig därför ödmjukast att hjälpa dina yoni-systrar genom att fota ditt utbrott och skicka bild på hur just din könsherpes yttrar sig. Då kan vi tillsammans bygga en ordentlig bildbank. 

 

Maila bilden till info@herpeace.com tillsammans med ditt godkännande, så kommer vi löpande publicera nya bilder i bildbanken. Givetvis helt anonymt! Som tack får du vår e-bok Bye, bye herpes! utan kostnad, värde 199 kr. Tack snälla!

Graviditet och herpes i underlivet

Graviditet och herpes i underlivet

Enligt Infpreg har omkring 15-30 % av alla gravida i Sverige haft könsherpes, men endast ca 20 % av dem vet om det.

 

Herpes i underlivet påverkar som tur är inte vår förmåga att bli med barn. Symtomen skiljer sig inte heller hos någon som är med barn från en som inte är gravid. Återfall är dock vanligare under graviditet, men är ofta mycket lindriga.

 

Om du har haft könsherpes innan du blev med barn är det mycket sällsynt att smitta barnet i livmodern, och antikroppar kommer passera över placentabarriären så att fostret sannolikt kommer ha ett bra skydd vid förlossningen.

Om du får könsherpes för första gången när du är gravid finns en liten risk att viruset förs över till barnet i livmodern, men det är mycket ovanligt.

 

Den största risken är att barnet smittas under förlossningen (eller under de första levnadsveckorna), om det är ditt första utbrott (primärinfektion). Barnet har då inte hunnit få något skydd (antikroppar) av dig. Barnet kan då få en allvarlig och besvärlig herpesinfektion och i väldigt sällsynta fall kan viruset sprida sig till hjärnan- så kallad neonatal herpes simplexencefalit vilket är väldigt allvarligt. För att undvika att viruset ska överföras till barnet kan både du och barnet få antivirala läkemedel i god tid innan förlossning. I vissa fall kan beslut tas att barnet behöver förlösas med kejsarsnitt. 

 

Har du herpes sedan tidigare och har ett utbrott under förlossningen är risken låg att barnet smittas, då barnet har fått ett skydd av antikroppar av dig (och dessutom är din smittsamhet lägre eftersom mindre mängd virus utsöndras ).

 

Har din partner könsherpes och du själv inte vet om du bär på viruset bör du kontakta vården och be om att ta prov för att undersöka om du bär på viruset (trots att du själv kanske inte haft några tydliga symtom). Vi vill poängtera att man dock kan leva tillsammans många år med en partner med herpes, utan att bli smittad.

 

Visar det sig att du inte har herpes är det viktigt att du skyddar dig under hela graviditeten, total avhållsamhet om din partner har pågående utbrott, och gärna kondomanvändning under hela graviditeten för att förhindra en primärinfektion. 

 

Det är viktigt att du informerar din barnmorska under graviditeten att du har herpes, och särskilt viktigt är att du alltid kommunicerar med din barnmorska eller läkare om du misstänker ett utbrott när förlossningen närmar sig. 

 

Du kan få virushämmande läkemedel om du får könsherpes för första gången när du är gravid, eller om du får ett utbrott under slutet av graviditeten. Får du flera utbrott under graviditetens sista trimester bör antiviral medicin ges i förebyggande syfte.

Vanliga frågor om könsherpes hittar du här

Läs vidare om könsherpes:

bottom of page