top of page

Mens & Menscykeln

I det här avsnittet kan du läsa om mens och menscykeln. Sidan är under produktion och vi fyller på med utökad information löpande.

Snabblänkar:

Menscykeln- Hur lång är den

Hur ser menscykeln ut

Menscykeln och de 4 årstiderna

Kost, mindfulness och träning i varje fas av din menscykel

Könsherpes: Text
Menscykeln- hur lång?

Menscykeln- hur lång är den?

 

Menscykeln räknas från första dagen du blöder fram till första dagen i nästa menstruation. I genomsnitt varar den omkring 28 dagar, men kan variera mellan 21-35 dagar. Ungefär mitt i cykeln sker ägglossning, kring dag 14 dagar efter mensens första dag, men det kan variera.

Regelbunden mens betyder att din mens kommer med jämna intervall på runt 25-32 dagar. Tiden kan variera upp till fyra dagar utan att menscykeln anses vara oregelbunden.

Du kan inte på naturlig väg påverka längden på din menstruationscykel då denna styrs av hormonerna i kroppen. En del har en längre cykel och andra har en kortare. 

 

Med mediciner går det att påverka både menscykelns längd och din ägglossning men vi uppmuntrar dig till att läsa mer och testa vad du kan göra på egen hand med kost, träning och mindfulness innan du tar till starkare hormoner och mediciner för att balansera din menscykel. 

Hur ser menscykeln ut

Hur ser menscykeln ut och vad har menscykeln för faser? 

 

Vår menscykel (även kallad för vår mooncycle då ”mensis” betyder månatlig på latin) är runt 28 dagar- precis som just måncykeln och ofta blöder vi runt nymåne eller fullmåne- har du koll på vid vilken måne du blöder just nu?

En menscykel kan variera mellan cirka 25-32 dagar och fortfarande anses som “normal” så oroa dig inte om din mens är lite tidig eller sen.

En kvinna genomgår genom sin menstruationscykel i olika månenergier (nymåne, halvmåne, fullmåne). Dessa är i sin tur kopplade till olika årstider (vår, sommar, höst och vinter). Tidigare var denna koppling mellan kvinnor och månen en del av kultur och seder så flickor fick denna förståelse om sig själva, sina kroppar och sin menstruation. De uppfattade det som “heligt”, inte smutsigt, irriterande eller skamligt att få sin mens/moon som tyvärr ofta är fallet idag.

Idag tenderar vi kvinnor i västerländska samhällen att inte vara uppmärksamma på förändringar i känslor och energi vi upplever under cykeln. Vanligtvis försöker vi leva som om vi inte vore påverkade av våra faser (väldigt maskulint tänkande), och det innebär förlust av välmående och slöseri med all potential som finns i kopplingen mellan kvinnor och månen. Det finns så mycket vi kan göra för att ta hand om vår menscykel med bland annat kost, träning och mindfulness och genom att lyssna på vår kropp och ge den vad den behöver.

Genom att dra nytta av naturens påverkan, till exempel hur kroppen reagerar på månens faser under olika tider i månaden kan vi lära känna våra kroppar bättre- spännande va!?

Oavsett om du tar till dig av det spirituella synsättet eller inte, så sker det biologiska och hormonella förändringar under menscykeln som vi kan påverka. Vi har alla så mycket att vinna på att jobba med kroppen istället för att motarbeta eller ignorera den, vilket i alla fall vi gjort större delen av våra liv.

Förr i tiden var den naturliga rytmen för varje kvinna att menstruera under nymånen och ha ägglossning under fullmånen- de dagarna då månen sken som starkast mot jorden sammanföll med kroppens högsta östrogennivåer. Innan elektriciteten uppfanns så var månen en av de starkaste ljuskällorna och det var mer naturligt för mänskligheten att förstå den naturliga kopplingen med månen och dess energi. 

Nuförtiden finns det så mycket konstgjort ljus, hormonrubbande blåljus från konstant dator och telefonanvändande, gatulampor etc att det blir nästan omöjligt att följa månens ljus och cykel. Konstgjort ljus påverkar den naturliga kvinnliga cykeln och förvirrar dess känslighet och biologiska rytm.

Menscykel och 4 årstider

Menscykeln och de 4 årstiderna

Vi älskar jämförelsen mellan vår menscykel och de 4 årstiderna.

Vår menstruation (moontime) är alltså kroppens "vinter", då vill vi hålla oss hemma och ta det lugnt- sova och vila är högsta prio och vi bör äta varma grytor och soppor samt dricka mycket varma drycker.

 

Tar vi hand om och lyssnar på vår kropp under kroppens vinter kommer vi ut i "våren" och har en sprudlande energi, glow och livsglädje.

Kroppens "sommar" är dagarna runt vår ägglossning och då är vi oftast på topp och det är fantastiska dagar att planera in events, dejter, och varför inte en längre tantrisk lovemaking session. Vi har mer energi och det är en perfekt tid att vara social men även att dra igång nya projekt.

Veckan innan vår moontime är det "höst" och då är det en bra idé att börja sakta ner, ställa in planer, förbereda lite grytor osv så vi verkligen kan ta det riktigt lugnt under när "vinter" kommer (alltså mensen). Men i dagens moderna och maskulint drivna värld är det svårt att sakta ner och verkligen lyssna på vår kropp när vårt jobb, familj, vänner, sociala medier och ett non stop görande konkurrerar om vår uppmärksamhet i princip dygnet runt.

 

Detta skapar såklart stress och den stressen kan bland annat yttra sig i de så kallade PMS symtomen. Vi ska inte behöva lida av PMS men det har blivit så normaliserat att vi ofta bara anpassar oss till att må skit dessa dagar utan att riktigt ifrågasätta vad det är vår kropp faktiskt kommunicerar med oss. Om vi lyssnar på våra kroppar och saktar ner, tar hand om oss med rätt kost, träning och mindfulnessövningar har vi kommit en lång bit på vägen till ett bättre (under)liv.

Det är en hel vetenskap i sig hur vi kan äta för att ta hand om vår kropp och vi kommer djupdyka mer i det under 2021, men här kommer lite generella tips om mat och träning i våra olika årstider. Det bästa är att lyssna på din kropp och följa det som känns bäst dag för dag då det inte finns en one-solution-fits-all till ett bättre välmående.

Vi vill poängtera att grunden till vår (hormon)hälsa sitter i tarmen så det är A och O att ta hand om den alla dagar i månaden. Probiotika, fermenterad mat och dryck, samt prebiotika för att mata probiotikan är en bra början.

 

Du kan läsa allt om pro- och prebiotika i båda våra e-böcker och här tipsar vi om våra favoriter.

Viktigt att notera är även att stress, alkohol, socker och koffein är stora bovar i vår hormonella hälsa så har du problem med dina hormoner och/eller din menscykel är detta det första att se över.

Vill du ha en personligt utformad kost- och örtrådgivning för just dig och dina behov kan du boka in en session med oss nedan- vi guidar dig mer än gärna.