top of page

Urinvägsinfektion (UVI)

I det här avsnittet kan du läsa allt om urinvägsinfektion. 

Vill du ställa personliga frågor om UVI är du välkommen in i vår facebook grupp The Yoniverse där vi har samlat alla våra favorityonis- allt ifrån en barnmorska, gynekolog, ett flertal naturopater, coacher och healers. Och det är helt gratis.

Snabblänkar:

Vad är en urinvägsinfektion

Blåskatarr

Njurbäckeninflammation

Hur får man urinvägsinfektion

Hur vanligt är urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion/blåskatarr symtom

Samlag och urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion test

Urinvägsinfektion behandling

Urinvägsinfektion huskur/naturlig behandling

Urinvägsinfektion och antibiotika

Vad kan jag göra själv

Återkommande urinvägsinfektioner

Graviditet och urinvägsinfektion

Vanliga frågor och svar

Könsherpes: Text
Fästpunkt 1

Köp vår e-bok om hur du läker din UVI

I vår 100-sidiga No, more, UVI! skriver vi allt om hur du på naturlig väg kan behandla en pågående urinvägsinfektion, samt hur du förebygger nya infektioner. Både för dig som lider av kroniska besvär och dig med tillfällig blåskatarr.

Vad är en urinvägsinfektion

Vad är en urinvägsinfektion?

En urinvägsinfektion, förkortat UVI eller UTI (från engelskans Urinary tract infection) orsakas av bakterier som kommit in i urinvägarna; vilka består av urinröret, urinblåsan, urinledarna och njurarna. En infektion bildas om bakterierna förökar sig i en eller flera av dessa vägar, och har olika namn och allvarlighetsgrad.

Det finns flera sorters bakterier (så kallade patogener) som kan orsaka en urinvägsinfektion. I de flesta fall kommer bakterierna som tar sig in i urinvägarna från våra egna kroppar- Yikes!

Blåskatarr

Blåskatarr

Blåskatarr kallas det när infektionen stannar i urinröret eller urinblåsan, och det är den vanligaste formen av urinvägsinfektion. Allra vanligast är den hos kvinnor runt 20-årsåldern.

Njurbäckeninflammation

Njurbäckeninflammation

Ibland vandrar en infektion vidare från urinblåsan hela vägen upp till njurarna och njurbäckenet och kan orsaka en njurbäckeninflammation. Det kan vara mycket allvarligt då njurarna kan skadas, men framförallt om bakterierna sprider sig till blodet och du drabbas av en blodförgiftning, vilket kan vara direkt livshotande. Det är därför viktigt att behandla en UVI med huskurer alternativt antibiotika för att undvika att bakterierna sprider sig upp till njurarna. Har du diagnostiserats med njurbäcksinflammation måste du alltid behandlas med antibiotika.

Hur får man urinvägsinfektion

Hur får man urinvägsinfektion?

En infektion bildas om bakterier tar sig in i in i urinvägarna. E. Coli är den allra vanligaste bakterien som orsakar en UVI (den står för ca 80% av alla UVI) och den lever i tarmarna. Den kan infektera urinvägarna när urinröret exponeras för bakterier från avföring, exempelvis när du torkar dig efter toalettbesök eller vid sexuella aktiviteter- so keep it clean!! Och var super tydlig mot din partner att inget främmande föremål eller kroppsdel kommer nära din yoni om det inte är helt rent.

Staphylococcus saprophyticus är en annan bakterietyp framför allt drabbar kvinnor i fertil ålder.

Båda dessa patogener är i regel känsliga för vanlig urinvägsantibiotika, men att ta antibiotika kan ge flera biverkningar och kan helt slå ut de goda bakterierna i din tarm, så innan du startar en kur har vi flera tips på vad du kan göra själv.

Läs mer i vår e-bok om ALLT du kan göra på egen väg för att bota en UVI samt undvika att få nya- mind, body, spirit! Som vi önskar att vi haft tillgång till den här informationen tidigare i livet.

Ibland är det andra bakterier som ligger bakom en infektion s.k sekundärpatogener och de kan vara mer resistenta än E.coli och Staphylococcus saprophyticus. Så får du återkommande urinvägsinfektioner råder vi dig att be din läkare noggrant testa vilken/vilka bakterier det rör sig om, så du får korrekt behandling. Utan noggrann testning är det svårt att identifiera vilken bakterie som orsakat en UVI och risken (som tyvärr kan vara vanligt) är att du då får en kur antibiotika som inte funkar. Rätt behandling för din UVI kan alltså endast väljas exakt om du först vet vilken bakterie som orsakar din infektion och det kan vara mer än en bakterie som är med i spelet.

 

Ninas erfarenhet:

“Jag har haft säkert 40 urinvägsinfektioner i mitt liv, om inte fler, och väldigt sällan i Sverige har en läkare testat mitt urin för vilken bakterie det är jag haft att göra med. Jag har blivit satt på kurer som inte fungerar och veckan efter får jag gå tillbaka och få en ny kur. Detta lidande kunde antagligen undvikits om jag hade fått rätt tester och därmed rätt behandling från början. Vi måste börja våga ställa krav på rätt behandling men även om mer information om var problemet kommer från och gå till orsaken till problemet! Antibiotika är att sätta plåster på problemet och att gräva djupare och se över tarmhälsan, immunsystemet, kost, sexuella trauman osv görs sällan i den västerländska medicinen pga tidsbrist eller brist på holistiskt tänkande vilket vi vill ändra på- Allt hänger ihop”

 

Urinvägsinfektioner är vanligast hos yonibärare (ca 85% av alla rapporterade infektioner) och det beror på att vårt urinrör är kortare (ca 4-6 cm) än männens (ca 20-25 cm), vilket gör att bakterierna (som ofta är tarmbakterier) lättare kan vandra upp till den kvinnliga urinblåsan- Orättvist men sant!

Vissa yonis verkar vara mer benägna än andra att få en UVI och varför det är så finns det ännu inget tydligt svar på. En teori är att det kan vara ärftligt, om din mamma eller mormor varit drabbade av återkommande urinvägsinfektioner kan det finnas en något högre risk att du själv drabbas. Vår teori är att det även  har mycket att göra med din kost, allmänna hälsa och immunförsvar, din tarmhälsa, ditt ph värde i din yoni,  sexuella trauman, att man går med på sex fast man inte vill eller känner för det, att man har sex när ens yoni inte är tillräckligt våt och öppen- ja det finns många potentiella anledningar till att du drabbas mer än andra. Läs allt om UVI i vår e-bok som täcker det mesta under ämnet UVI- kropp, kost, själ, tankar och så vidare. 

Hur vanligt är urinvägsinfektion

Hur vanligt är urinvägsinfektion?

Cirka hälften av alla Sveriges yoni bärare har någon gång haft eller kommer att få en urinvägsinfektion och mer än 150 miljoner människor får en infektion varje år världen över. Det gör den till den vanligaste infektionen i världen! WOW..sjukt att det inte pratas och utbildas mer om ämnet-  kan det vara pga att det oftast är yonis som drabbas så det inte är något fokus? Hade det varit 85% av alla män som någon gång drabbats hade det nog funnits fler alternativ på marknaden än det gör idag eller vad tror ni? 

Diskutera gärna i vårt medlemsforum The Yoniverse.

Du är med andra ord inte ensam, även om det kan kännas som en klen tröst när du sitter på toaletten i mörkret, mitt i natten, med en ibland olidlig smärta. 

“Jag har haft kroniska urinvägsinfektioner sen jag var 14 år gammal. Jag har inte riktigt velat pratat öppet om det tidigare då det har känts för privat men när jag väl öppnade upp mig och berättade för mina vänner och bekanta så upptäckte jag att de flesta kvinnor haft eller känner någon som haft en urinvägsinfektion. Vi är inte ensamma och det finns hjälp att få”-  Johanna, 32

Urinvgsinfektion/blåskatarr symtom

Urinvägsinfektion/Blåskatarr symtom

Det finns många olika symtom på en urinvägsinfektion och blåskatarr - några av de vanligaste är:

 • Täta trängningar, dvs. känslan av att behöva kissa konstant- SÅ jobbigt!

 • Det gör ont/ svider när du kissar- Worst feeling ever!!!

 • Det kommer inget urin när du kissar fast du ändå känner dig kissnödig

 • Svårt att hålla dig/inkontinens- kan kännas skamfullt men du är inte ensam!!

 • Illaluktande urin

 • Blod i urinen- sök genast vård!

 • Ovanliga flytningar

 • Lätt illamående och ont/ molande värk i nedre delen av magen och/ eller ryggen

 • Obehag/ömhet i underlivet, kring urinröret- Att lägga en varm vetekudde eller liknande över kan hjälpa

 • Du känner dig lite frusen/ hängig

 • Det gör ont att ha sex- så lyssna på din kropp och våga säg NEJ!
   

Har du en gång haft urinvägsinfektion är det lätt att känna igen den ofta plötsliga (och obehagliga) känslan av ett tryck över urinblåsan och känslan av att behöva kissa igen, trots att du precis varit på toan. Men ibland kan en UVI alltså ge helt andra symtom, som inte är lika tydliga. Lyssna på din kropp, stanna hemma från skola eller jobb och vila, vila, vila. Läs sen om allt du kan göra på egen väg innan du uppsöker läkare i vår e-bok No, more UVI! . Om du inte har feber eller blod i urinen då du genast bör kontakta läkare.

Samlag och urinvägsinfektion

Samlag och urinvägsinfektion

Det är vanligt att få urinvägsinfektion efter sex, speciellt efter penetrerande, vaginala samlag. Det finns studier som visat att upp till två dygn efter samlag är risken för en UVI 60 gånger större än om samlaget inte hade ägt rum- speciellt för yonis under 30 års ålder. Det är helt galet vad utsatta vi kvinnor är, tycker vi på Her Peace.

Ställningar där den främre slidväggen trycks till är mer förknippade med utveckling av urinvägsinfektion så håll dig hellre till andra positioner om du har lätt för att få UVI.

Ny sexpartner innebär nya bakteriefloror vilket också ökar risken för infektion. Likaså finns belägg för att pessar och spermiedödande krämer ökar förekomsten av urinvägsinfektioner, det ger cirka 2-3 gånger högre risk för infektion. Spermiedödande medel finns ofta på kondomer, vilket gör att risken är högre vid användning av kondom vid samlag- om man inte investerar i kondomer utan spermiedödande medel!

Det rekommenderas att kissa efter samlag, detta för att bakterierna som tagit sig in i urinröret ska sköljas ur innan de får fäste och kan infektera urinblåsan. Försök alltid att tömma hela blåsan, utan att för den sakens skull pressa fram några droppar, vilket kan bidra till en överaktivitet i urinvägarna som i sig inte är bra. Du bör även se till att både du och din partner håller en god underlivshygien innan samlag för att undvika att ovälkomna bakterier smiter in i urinröret. (Det kan betyda att det är en bra ide att skippa festival liggen eller ligg på andra mindre sanitära platser om du är känslig).

Du kan ha sex under en pågående urinvägsinfektion eftersom infektionen i sig inte är smittsam, men det finns många andra faktorer som gör att det avråds. Utöver obehaget och eventuell smärta du kan uppleva under en infektion, så vill man exempelvis inte öka på infektionen ytterligare genom att sprida fler bakterier genom urinröret. Likaså ändras bakteriefloran i underlivet om du behandlas med antibiotika för din infektion, vilket kan göra dig ännu mer mottaglig för bakterier (som du vanligtvis annars klarar dig undan).

Vi på Her Peace rekommenderar varmt att stå över penetrerande sex under pågående infektion, för helt ärligt oss emellan, hur skönt är det att ha något upp i fiffi när det inte är helt hundra i området?

En del får urinvägsinfektion så ofta som efter varje samlag. Varför är inte helt säkert. Om det rör sig om kvinnor som passerat klimakteriet kan det bero på att slemhinnorna är mer torra och att bakterierna därför lättare får fäste (testa då att smörja med Jojoba olja innan samlag)

Ninas erfarenhet:

"Jag får i princip alltid en känning på en UVI när jag har en ny partner eller har mycket sex under en kort period- med eller utan kondom. För att förebygga att det bryter ut äter jag D-Mannose och en probiotika dagligen, glömmer jag några dagar kommer det en känning som ett brev på posten. Jag dricker även olika ört infusioner som vi skriver mer om i vår e-bok och yonisteamar med olika läkande örter. 

Vill du läsa allt om hur jag har lärt mig att stoppa mina UVI från att bryta så ladda ner vår e-bok No, more UVI!

Urinvägsinfektion test

Urinvägsinfektion test

Har du ett eller fler av de symtom vi skrev om tidigare för en urinvägsinfektion är det antagligen en blåskatarr eller början till en. Det finns självtest du kan köpa på nätet eller apotek, om du misstänker att du har en UVI och vill ha det bekräftat. Det kan vara en bra idé att börja med ett sådant för att inte behöva uppsöka läkare i onödan.

Självtest för urinvägsinfektion analyserar på 2 minuter förekomsten av vita blodkroppar, nitriter och proteiner i urinen och en kombination av dessa är ett kännetecken för urinvägsinfektioner. De vita blodkropparna försvarar kroppen mot t.ex. bakterier. Det går alltså att identifiera de första tecknen på infektion genom närvaro av vita blodkroppar. Vissa bakterier, till exempel E. coli, producerar nitriter. Om det förekommer nitriter i urinen tyder det på att det finns E. coli-bakterier i urinvägarna.

Har man tidigare haft en blåskatarr/urinvägsinfektion är symtomen ofta så lätta att känna igen så att ett test inte är nödvändigt att ta, för att förstå att man har en pågående infektion.

Dock viktigt att veta att standard tester inte alltid fungerar. Standarden för UVI tester är baserat på studier från 1950 talet och på kvinnor som hade njurbäckeninflammation, och de var inte avsedda att användas för blåskatarr vilket de nu gjort i mer än 70 år. En njurbäckeninflammation är super allvarlig och har höga halter bakterier i urinen medans en blåskatarr normalt sett har lägre grad bakterier i urinet. Så att testa för en njurbäckeninflammation så kan man missa en UVI vilket händer i många fall. Du kanske liksom vi har varit och testat dig för en UVI men ditt resultat har kommit tillbaka negativt? Du är inte ensam även om det kan kännas så när din läkare inte vet hur ni kan gå vidare. Om detta händer och du känner att du har en UVI, stå på dig och be att få göra ett mer specifikt test för att hitta vilken bakterie det är som spökar.

Urinvägsinfektion behandling

Urinvägsinfektion behandling 

Besvären avtar oftast av sig själv efter några dagar upp till en vecka. Men obehaget och känslan av att inte vilja röra sig mer än 3 meter från badrummet gör att man ofta vill försöka bli av med den så snabbt som möjligt. 

Urinvägsinfektion huskur/naturlig behandling 

Trots att de flesta UVI egentligen är självläkande ordinerar online-läkare idag lättvindigt antibiotika till yoni bärare som enbart via videosamtal beskriver sina symtom. Att inte testas exakt för vilken bakterie man har innebär då att man kan få en antibiotika utskriven som inte ens biter på den aktuella bakterie man har.

Växtbaserade och naturläkemedel kan vara utmärkta alternativ till antibiotika för att behandla urinvägsinfektioner och förhindra att de återkommer. De kan hjälpa till att döda skadliga bakterier, minska irritation och inflammation i urinvägarna, öka immuniteten och återställa hälsosam flora i slidan och tarmen.

Vi på Her Peace vet av egen erfarenhet att kroppen med rätt förutsättningar och hjälp kan erövra infektionen på egen hand. Vi rekommenderar alltid i första hand att behandla en UVI med naturläkemedel, och därför har vi har skrivit en komplett e-bok som guidar dig hur du på naturlig väg kan lindra dina besvär på 24 - 48 timmar och hur du undviker nya infektioner.

Vår rekommendation är att följa guiden så fort du får symtom på infektion i urinblåsan men följ även våra råd och tips på hur du kan undvika en framtida infektion. Du kan även läsa mer om vilken mat som triggar en UVI och vilka som hjälper till att läka en. Vi skriver om vilka örter som kan fungera lika bra som antibiotika exempelvis Echinacea och Uva Ursi samt hur du bäst förbereder dem. Vi skriver även om viktiga mindfulnessövningar för att lindra stress och ångest samt mycket mer. Som vi önskat att vi haft tillgång till all den här värdefulla information tidigare i livet.

Vad an jag göra själv för att bota min UVI

Vad kan jag göra själv för att bota min UVI? 

Det finns många saker du kan göra under en pågående infektion, eller tänka på för att undvika en:

 • Torka dig framifrån till bak, alltså från yoni och bak mot analen (för att undvika att få upp tarmbakterier från avföringen). Många kvinnor gör tvärtom när de torkar sig och detta kan öka risken för en UVI.

 • Kissa alltid direkt efter samlag- kan kännas trist att hoppa direkt ur sänghalmen men det är ett topp-tips för att undvika ny infektion. 

 • Se till att du själv och din partner håller en god underlivshygien innan samlag för att undvika att ovälkomna bakterier smiter in i urinröret. Med andra ord, tvätta händer och runt era kön (och runt analen) innan sex. Tänk på att tvätta med skonsam tvål eller naturlig olja så det inte kommer upp starka alkoholbaserade produkter eller parfymerade tvålar i fiffi- she won’t like that!

 • Om du har analsex så undvik kontakt nära blåsan under och efter eftersom detta är en hög riskfaktor. Se också till att din partner tvättar sin penis/ hand/ leksak etc innan den letar sig vidare! SÅ viktigt att hålla koll på detta och även göra din partner medveten om att hen inte får komma nära din yoni med varken fingrar, penis eller leksaker efter att ha varit inne i, eller runt din bootie.

 • Töm urinblåsan helt när du kissar, annars får bakterierna större möjlighet att få fäste och sprida sig i urinvägarna (Obs! Viktigt att dock aldrig pressa ut kiss, då det i längden kan försvaga urinvägarna)

 • Se till att dricka minst 2 liter vatten om dagen. Det hjälper till att sänka koncentrationen av bakterier i urinen och minskar smärtan vid urinering. Gärna med läkande örter som vi skriver mer om i vår e-bok No, more UVI!

 • Ät D- Mannose dagligen istället för den omskriva huskuren tranbärsjuice. D- Mannose är ett väldigt potent kosttillskott med den aktiva ingrediensen i tranbär= Game changer om du lider av kroniska UVI och så du slipper hinka i dig tranbärsjuice i kopiösa mängder för att få den effekt som du är ute efter.

 • Undvik socker och alkohol helt vid infektion, då bakterierna lättare tar fäste i socker. (Oooops även alkohol innehåller mycket socker- så döv ingen smärta med en Coctail!)

 • Undvik överanvändning av antibiotika

 • Använd trosor i bomull, som andas, och undvik att bära stringtrosor om du är benägen att få en UVI (tänk på dem som en bro som gör det enkelt för bakterier att gå mellan din bak och framdel!)

 • Se över ditt preventivmedel- orala preventivmedel (p-piller och minipiller), pessar och spermiedödande medel kan dubbla risken för en UVI

 • Se över ditt mensskydd- bindor är mer benägna att öka risken för en UVI jämfört med menskopp eller tamponger. Byt bort bindan helt, eller byt binda oftare och använd endast bindor av naturligt tyg eller ekologisk bomull

 • Bada eller duscha varmt, det kan lindra smärta och obehagskänsla. Undvik dock bubbelbad och douches (att spruta vatten rakt upp i fiffi) vilket ökar irritationen i området och även skadar den friska vaginalfloran.

 • Lägg en värmedyna eller en varm vattenflaska på nederdelen av magen där du har ont. Värme kan minska inflammationen och muskel sammandragningarna.

 • Ta en smärtstillande tablett om du har mycket ont. Som med alla mediciner kan det förekomma biverkningar och interaktioner med andra läkemedel, så se till att du är medveten om dessa. Vi skriver allt om naturläkemedel och örter som fungerar lika bra som vita piller- läs mer här

 • Ta med något att distrahera dig med till badrummet, läs en bok eller titta på en film/serie under tiden du sitter på toaletten för att försöka fokusera på annat än smärtan/obehaget.

 • Ladda ner vår kompletta e-bok om vad du kan göra på naturlig väg för att bota din urinvägsinfektion med mat, örter, mindfulness samt vad du kan göra på väg för att undvika en ny infektion.

 

Elins erfarenhet: 

“När trängnings känslan är som värst, och känslan är att jag behöver kissa konstant hjälper det för mig att sätta mig i duschen (eller badkaret) med varmvatten rinnandes över magen och underliv. Det varma vattnet är skönt och jag kan kissa rakt ut om jag behöver, vilket får mig att slappna av mentalt, och jag kan då också slappna av i hela underlivet (som jag annars lite krampaktigt spänner för att inte kissa på mig). Sådär kan jag sitta i en timme och samtidigt öva på att djupandas ner till bäckenbotten och underliv, eller så kollar jag på mobilen, eller läser en bok.”

 

 • Vila och sov så mycket du kan under pågående infektion, då kroppen gör allt för att försöka bekämpa den på egen hand. Vila och sömn hjälper din läkning på traven.​

 • Se över din kost och livsstil, det finns forskning som tyder på att justeringar av hur du äter och lever kan ge dig en bättre chans att förhindra framtida infektioner- Om du vill ta makten över din egen (underlivs)hälsa men inte riktigt vet hur eller behöver en liten push på vägen rekommenderar vi att boka in en life changing coaching session med oss.