top of page

Kan jag träna med herpes i underlivet?


Två tjejer tränar yoga

Ja, du kan träna när du har ett pågående skov, om du känner att det funkar för dig. Vart ditt utbrott sitter, hur det ser ut och vilken typ av träning du vill göra kan dock begränsa dig. Det kan också vara bra att tänka på att inte träna för hårt.


Det är inte farligt att träna med herpes i underlivet. Däremot kan det vara smärtsamt för dig, beroende på vart själva utbrottet sitter och hur det ser ut.


Träna med herpes beroende på utbrott

En del får bara ett litet sår, som ett raksår, som sitter på ett ställe där det inte skavs och gör ont, och kan därför träna under hela sitt skov (alltså hela tiden utbrottet pågår).


Andra får vätskefyllda blåsor som sedan spricker och upplever då att det är väldigt smärtsamt att träna just under dagarna som blåsorna spruckit. Däremot dagarna innan och efter går bra.


Vissa får utbrott som ger kraftiga svullnader med ömhet som gör det svårt att träna överhuvudtaget.


Får du utbrott precis där din troskant skär in så kan det ju göra väldigt ont att ens bära trosor de dagar du har skov. Då kan det upplevas ännu jobbigare att vara fysiskt aktiv och “skava” lite extra mycket på stället för utbrotten.


Träna utan trosor

Det finns ju alternativet att också träna utan trosor, om du väljer ett par mörka träningsbyxor som inte lyser igenom, och du känner dig bekväm med det. Testa dig fram vad som funkar för dig när du har herpes i underlivet!


Anpassa din träningsform

Vilken typ av träning du vill utföra spelar också in. Träningsformer som ridning, spinning och cykling, där du sitter ner och påfrestar underlivet kanske är helt omöjligt för en del när de har utbrott, oavsett vart eller hur skovet ser ut eller sitter.


Det finns inga särskilda rekommendation kring simning och herpes, men värt att nämna är att vid öppna sår så kan exempelvis pool-vatten med klor eller andra bakterier ta sig in i (det gäller för övrigt alla öppna sår, och inte bara herpes.


Vid extremt hård- eller högintensiv träning så kan ditt immunförsvar försämras. Vid ett utbrott är ditt immunsystem redan lågt så kanske att det kan vara en idé att ta det lite lugnare på passen de dagar du har utbrott.


Får du återkommande skov och regelbundet tränar högintensiva aktiviteter som crossfit, boxning och löpning så kan det vara så att din träning försämrar ditt immunförsvar. Testa dig då fram och träna lite mer lugnt ett tag och se om det minskar antalet utbrott.


Vill du gärna fortsätta att träna hårt så se till alltid till att prioritera återhämtning, vila, sömn, meditation och att äta hälsosam kost.


Kom ihåg att könsherpes inte smittar via handdukar, i bastun eller toalettstolar så du känna dig lugn i omklädningsrummet.


Några tips för dig som vill träna under pågående skov:

  1. Va inte rädd för att träna - men gör det för ont så vänta hellre några dagar och tillåt dig läka

  2. Lär känna “din” herpes och dina skov och anpassa träningen utefter vart i skovet du befinner dig

  3. Träna helst inte för hög-intensivt

  4. Använd så luftiga (under)kläder som möjligt - eller inga alls

  5. Drick ordentligt med vatten efteråt

  6. Träna aldrig om du är sjuk

Lider du utav återkommande herpesbesvär? Klicka hem vår e-bok fylld med massor av tips för att lindra din herpes.


0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page