top of page

4 eteriska oljor som läker ditt herpes utbrott


Eterisk olja i flaska på en bädd av rosenblad

Vi på Her Peace älskar eteriska oljor, då de är fantastiska för att hjälpa till att läka vår kropp och mind. Här skriver vi om vad eteriska oljor är, hur du kan använda dem, dess fördelar samt våra favorit oljor för just herpes.

Vad är eteriska oljor

En eterisk olja utvinns från olika växters blad, rötter, blommor, frön, stjälkar och kåda, och är en så kallad aromatisk förening. Man kan säga att de är växtens immunförsvar och själva “kraften” i växten. Oljan är väldigt koncentrerad, vilket gör den extremt kraftfull.


Hur använder jag en eterisk olja?

Varje eterisk olja har unika egenskaper för olika ändamål, vissa är exempelvis uppiggande, medan andra är lugnande. Utefter ditt behov kan du välja använda olja på flera olika sätt:

Andas in- Ta av locket och andas in direkt från din flaska, eller ta en droppe i din handflata, gnugga händerna och kupa dem över din näsa och andas in djupt. Upprepa 5-10 andetag.


När du doftar på en eterisk olja aktiveras luktreceptorerna i din hjärna som påverkar ditt humör, känslor och minnen.

En olja är praktisk att ha med sig i väskan för att exempelvis under en stressig dag på jobbet (eller i skolan) kunna andas in och lugna nerverna, eller omvänt pigga upp när du är i behov av en energiboost.


Diffusa/ånga- Ett annat sätt att andas in din olja är att ånga den. Det kan du exempelvis göra med en så kallad diffuser, en elektrisk maskin som du fyller med vatten och några droppar olja som sedan puffar ut ånga i rummet.


Det finns också enklare behållare (ofta gjorda i lera) som du kan fyller med lite vatten och några droppar olja, där du sedan tänder ett värmeljus under som värmer upp vattnet underifrån och så ånga bildas.

Att ånga eteriska oljor renar luften från oönskad doft och luftburna patogener.

Fantastiskt i influensa tider!

Använd på huden- En eterisk olja kan användas direkt på huden, men då de är så koncentrerade och starka är rekommendationen att blanda ut den i en vegetabilisk olja, exempelvis mandelolja, sesamolja eller kokosolja, som fungerar som så kallad bärarolja. Bäraroljan hjälper den eteriska oljan att transporteras in i kroppen och används även för att skydda känslig hud.

Tänk på att vissa eteriska oljor kan nå blodomloppet, så börja med 1-2 droppar tills du vet vad som funkar för dig.

Kvinna provar eterisk olja på armen

För att snabba på läkning av ett herpes skov kan du ta en droppe av någon av de oljor vi nämner nedan på en tops eller ditt finger (tvätta först så att det rent), blanda ut med en bärarolja och badda sen på ditt skov.

Invärtes bruk- Om du har en väldigt ren olja från en säker källa så kan flera oljor även intas i dryck.

Det är dock väldigt viktigt att läsa etiketten på oljan att den kan förtäras eftersom vissa oljor är olämpliga för internt bruk.

Du kan exempelvis addera 1-2 droppar i ett glas med vatten för att:

  • Dricka (Citron, Lime, Pepparmint, ingefära, oregano)

  • Gurgla i munnen (Pepparmint)

Det är viktigt att komma ihåg och ha respekt för att det är ett mycket starkt koncentrat, en droppe kan motsvara flera kilo av en växt. Kör på en låg dos även om det ser lite ut med ”bara” en droppe. Nyckeln är att använda mindre olja men ofta, istället för mycket olja och bara 1-2 gånger per dag.

4 eteriska oljor mot herpes

Dessa oljor kan hjälpa till att lugna ditt nervsystem, hjälpa till med svullnad, klåda, och bidra med antivirala egenskaper (herpes är ett virus och antivirala läkemedel, örter och oljor kan hjälpa till att snabba på läkning samt förebygga nya skov).

Testa dig fram vilka som funkar för dig:


Tea tree olja: En av de mest välkända eteriska oljorna eftersom den fungerar för alla hudinfektioner. Du kan applicera en droppe direkt på utbrottet men späd ut med lite kokosolja så det inte bränner för mycket.


Vi älskar den här oljan från Treemendus

Tea tree olja i liten flaska

Lavendelolja: Lavendel är fantastiskt bra att använda lokalt och det kan med sina antiseptiska egenskaper hjälpa till att lindra symtom som klåda, men även snabba på läkningsprocessen. Som grädde på moset fungerar oljan också som ett naturligt smärtstillande medel- Magic!!

En annan fantastisk fördel med lavendel är att oljan kan hjälpa dig att somna och sova bättre vilket kan vara en välbehövlig hjälp under ett jobbigt skov. Ta några droppar olja på en bomullstuss och lägg den i örngottet eller häll i några droppar i ett bad med Epsomsalt.


En av våra favoriter är den här oljan från det svenska, ekologiska märket Booming Bob• Oreganoolja: Är en stark antioxidant, den har antibakteriella och antivirala egenskaper och är även känd för att döda parasiter och svamp.

Oljan kan påskynda läkningsprocessen samt minska inflammation och svullnad. Andas in, ta en droppe i varmt vatten, varför inte med lite ingefära, citron och lite Manuka honung eller badda på ditt skov- men var försiktig, Oregano kan vara sjukt starkt så börja med 1 droppe!!


Vi älskar den här oljan från det svenska, ekologiska märket Crearome


Oregano olja i liten flaska

• Pepparmintsolja: Vi på Her Peace älskar att lägga några få droppar i lite varmt vatten och dricka det som ett snabbt pepparmintste. Den anses av många vara en "superolja" med fantastiska hälsofördelar.

Det allra bästa sättet att använda oljan för herpes är att använda den lokalt, direkt på ditt skov. Applicera utspädd pepparmintsolja direkt vid första tecken på utbrott.


Även denna favorit kommer från Crearome

Pepparmint olja i liten flaska

Läs också allt om hur du kan läka din herpes i vår e-bok Bye, bye, herpes!


0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

留言


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page