top of page

Hur berättar jag att jag har herpes?


Tjej i jeans med skrivbok i handen

Det kan kännas helt omöjligt att berätta att man har herpes, we know! Vi som grundat Her Peace var själva länge fegisar och vågade inte alltid berätta för nya partners utan mörkade ofta att vi hade könsherpes.


Vi kunde dock väldigt sällan slappna av helt under sex, stressen vi kände över att vi nu kanske smittar personen vi låg med var tillslut lika tärande som att inte berätta. Och vi kom till en punkt när vi inte längre orkade vara oärliga och totalt ägda av herpesen utan valde att börja öva på att berätta.


Vi övar fortfarande, och det händer att vi inte alltid klarar av att berätta det för en ny partner innan vi har sex första gången. Vi är inte perfekta (tack och lov!) och behöver själva gå tillbaka till denna lista då och då för att påminna oss.


Såhär kan du göra för att våga berätta:


Förstå din rädsla

Var ärlig med dig själv och formulera (skriv gärna ner) exakt vad det är du är så rädd för. Är du rädd för att bli avvisad? Att bli sedd som smutsig? Att du aldrig mer kommer bli älskad eller få ha bra sex? Oavsett vad det är, gräv djupt och fortsätt fråga dig själv tills du kommer fram till den verkliga anledningen. Det är viktigt för dig själv att förstå och också att låta din partner veta varför.


Gör tvärtom-leken

Tänk dig in i den omvända situation, att din partner har herpes och hen ännu inte har berättat för dig om sin herpes. Hur hade du velat att hen skulle berätta?


Skriv ner vad du hade velat att din partner skulle säga, hur hen skulle ta upp det, vart skulle samtalet äga rum osv. Var så detaljerad som möjligt och skriv exakt hur du hade velat ha det.


Kan du sedan testa att lägga upp det för din partner exakt så som du själv skulle velat ha det?


Öva högt för dig själv (eller en annan medmänniska)

Det är för många väldigt känslomässigt utmanande att berätta att man har herpes, och i stressande situationer är det väldigt lätt att få tunnelseende och glömma bort vad man tänkt säga. Öva därför flera gånger högt för dig själv vad du vill säga till din partner. Om möjligt så öva också inför en annan medmänniska. Det finns en enorm styrka att högt inför en annan person höra sin egen röst berätta och det kan göra det mindre stressigt när du väl tar upp det med din partner.


Skriv ett brev till din partner

Om det känns helt omöjligt att muntligt berätta för din partner, kanske du kan skriva ett brev till hen där du beskriver allt hur du känner kring att ha herpes, vad du är rädd för, varför det känns omöjligt att berätta etc.


Låt exempelvis din partner läsa brevet ensam i lugn och ro, men att du i förväg bett om att ni efteråt diskuterar innehållet, alternativt låt din partner läsa det framför dig.


Känns det fortfarande helt omöjligt att berätta?

Får du ångest och motståndskänslor i kroppen av bara tanken på att ta orden i din mun högt för din partner, och det inte hjälper att göra stegen ovan så boka in en coaching-session med oss.


Där kommer vi ordentligt prata igenom dina rädslor, du får chans att öva på att prata högt om din herpes (för en som verkligen förstår och varit i din sits) och vi hjälper dig bygga självförtroendet att våga berätta samt anpassa utifrån din situation och hur just du kan lägga upp det.


Du är inte ensam.

0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page