top of page

4 vanliga svar när du berättar att du har herpes


Två tjejer sitter mitt emot varandra och pratar, den ena är nedstämd

Har du precis fått reda på att du har herpes och går runt med ångest för att du tänker att ditt sexliv nu är över. Känns det som att du hellre lever i celibat resten av livet än att behöva säga det till en ny partner. Eller har du kanske redan haft herpes i flera år och kämpar med att berätta.


Rädsla för att bli avvisad pga herpes

Det finns många anledningar till att vi är rädda för att berätta om att vi bär på viruset. Några av de vanligaste orsakerna är rädslan för att bli avvisad, att partnern ska tycka att man “är äcklig”, oro för att hen kanske till och med kommer lämna en, samt allmän skam över att ha ha en obotlig (köns)sjukdom.


En majoritet av Sverige (och världen) befolkning har redan herpes (80-90 % bär på någon av typerna), var femte vuxen svensk har könsherpes och ca 70 % av Sveriges befolkning har munherpes. Så det finns en stor chans att din (sex)partner också bär på viruset, dock kanske utan att veta då enbart 20-30 % av alla smittade vet om det.


Läs vår artikel om hur du kan förbereda dig inför att ha “herpes snacket” med din partner och när du sen väl samlar mod (you go girl!) så kan du förvänta dig varianter av något av dessa svar:


  1. Vilken lättnad att du säger det för jag har också herpes, tack för att du är ärlig!

  2. Det bryr jag mig inte om, alla har väl typ herpes?

  3. Tack för att du berättar om det. Jag känner mig inte så påläst om herpes- kan du berätta mer om vad det innebär ifall jag skulle bli smittad?

  4. Oj, nej det vill jag inte riskera att få. Tack och Hej.


Vi har hittills enbart varit med om att något one night stand svarat i stil med nr 4, men aldrig varken erfarit själva eller hört om någon som blivit lämnad på grund av sin herpes. Och skulle worst case scenario hända, det vill säga att någon avvisar eller lämnar dig på grund av något så vanligt som herpes så är det väl inte rätt partner för dig ändå, eller hur?!


Försök att inte ta en avvisning personligt hur svårt det än kan vara, det är en del av livets gilla gång.


Vet ditt självvärde, du är jämlik din partner och står inte under någon bara för att du har herpes, så ta ingen skit och älska dig själv, vad som än händer!


Om din partner säger något i stil med nr 3 så kan ni tillsammans läsa på i vår text om herpes


Lycka till :)


Lär dig allt om hur du på bästa sätt kan förebygga utbrott, eller hur du på naturlig väg behandlar ett pågående herpesskov i vår kompletta e-bok Bye, bye, herpes!
0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

コメント


Inlägg: Blog2 Post
bottom of page