top of page

Olga blev kvitt sin vestibulit: “Till slut fick jag rätt hjälp”


Glad tjej som blivit av med vestibulit

Allt började en sommar med vad jag trodde var en helt vanlig svampinfektion. Jag gick till apoteket och köpte det receptfria läkemedlet Pevaryl, men efter flera doser utan att bli kvitt obehaget i underlivet kontaktade jag vårdcentralen.


Jag fick träffa en läkare som aldrig undersökte mig utan bara gav mig ett piller och sa att det kommer hjälpa. Hoppfullt tog jag tabletten men utan resultat och klådan började övergå i smärta.


Jag levde då i en relation och sex var inte på kartan på grund av skam och smärta. Jag gick tillbaka till apoteket och köpte ännu mer Pevaryl, i hopp om att det skulle hjälpa. Men inte heller den gången. Jag sökte då hjälp hos en privatläkare som gjorde en undersökning och konstaterade en infektion. Jag fick mer tabletter mot svamp, antibiotika och även en ny salva. Nu hade det gått cirka 4 månader och jag började få så pass ont att trosor och tighta jeans skavde något enormt.


Inte heller salvan eller medicinen jag fick hjälpte.


Privatläkaren skickade mig då vidare till en gynläkare som också undersökte mig och drog samma slutsatser som alla tidigare gjort, så jag fick mer svampmedicin och mer antibiotika. Där slutade jag ta medicinen de gav mig då jag kände på mig att det inte kunde vara svamp jag hade, det måste vara något annat.


Cirka 6 månader från första symtomen var jag tillbaka hos gynläkaren som gjorde en ny undersökning. Han konstaterade då vestibulit, något jag aldrig tidigare hört talas om. Han förklarade att det är en nervskada i underlivet som inte går att behandla. Att det kommer att kännas som ett eldklot tränger in i dig vid sex, att man inte vet varför vissa kvinnor drabbas och att det alltså inte finns något man kan göra. Hans rekommendation var avhållsamhet.


Smärtan jag hade var hemsk, flera gånger låg jag med tårar i ögonen på soffan i min pojkväns armar.


Efter jag landat i min diagnos började jag leta information. Vilken på den tiden var extremt bristfällig. När jag gått med mina problem i cirka 1 år kontaktade jag tillslut en Gynekologimottagning. Jag stod inte ut, någon måste kunna hjälpa mig!


Med min syster och mamma vid min sida fick jag träffa en läkare på Gynmottagningen, som också konstaterade vestibulit MEN med den väsentliga skillnaden att dom kunde hjälpa mig. Det fanns nämligen ett helt team som jobbade med detta inom sjukvården! Jag fick börja med att gå till en fysioterapeut som behandlade trigger-punkter inuti slidan, samt att jag fick träffa en psykolog för att prata om allt jag gått igenom och för att hjälpa mig komma över tröskeln med att sex bara gör ont.


Efter ett antal behandlingar hos fysioterapeuten, psykologen samt hos läkare som hjälpte mig blev jag helt kvitt mina problem, blev kort därpå gravid och smärtan minns jag knappt idag!


/Olga, 31

1 kommentar

Liknande inlägg

Visa alla

1 Comment


Hej Olga! Jag blir så glad av att läsa att du äntligen har fått hjälp!! ag har symtom (och har haft länge) som liknar dina, och har efter många år också fått hjälp av vården när jag väl hittade rätt. Dem har dock ej kunnat ställa diagnos då mina symtom med brännande, ihållande, smärta kommer långt efter sex. Detta var i början av mitt nuvarande förhållande och nu har jag inte dem smärtorna kvar, dock har jag fortfarande ont och är väldigt känslig i slidan. Råden jag fick var att massera slidan och hålla på områden där smärtan finns tills den släpper, varje kväll. Jag kan dock inte säga, med ett litet barn och ett till på väg, att ja…

Like
Inlägg: Blog2 Post
bottom of page